ForumGez.Com

irc


Geri Git   ForumGez.Com > Hayat ve Eğlence Forumları > Bitki Dünyası

Bitki Dünyası Bitkilerle ilgili merak ettiğiniz bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.


Gümüş Düğme Bitkisi

Bitkilerle ilgili merak ettiğiniz bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.


 
NOTICE Notice: This is an old thread. The last post was 881 days ago. If your post is not directly related to this discussion please consider making a new thread.

 
Seçenekler Stil
Alt 22.Mayıs.2020, 14:56   #1
DurumuÇevrimdışı
Amookie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye No: 2
Üyelik tarihi: 18.Mayıs.2020
Şehir: 34 İstanbul
Mesaj Sayısı: 860
Konu Sayısı: 548
Beğendikleri: 52
Alınan Beğeni: 93
FG Ticaret Sayısı: (0)
FG Ticaret Yüzdesi: (%)
Ruh Halim: none

Standart Gümüş Düğme Bitkisi

Gümüş düğme bitkisi, migrenlere yardımcı olduğu, cilt tahrişini yatıştırdığı ve UV radyasyonuna bağlı cilt hasarına karşı koruduğu iddia edilen eski bir bitkidir. Ön araştırmalar, bu bitkinin ağrı, endişe ve depresyona da yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu yazıda gümüş düğme bitkisinin ne olduğu, yararları, yan etkileri ve kullanım dozajı hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Gümüş Düğme Bitkisi Nedir?
Gümüş düğme bitkisi (Tanacetum parthenium) papatya ailesinden (Compositae veya Asteraceae) bir bitkidir. Geçiş yumuşatma, bekârın düğmeleri veya yabani papatya olarak da bilinir. Gümüş düğme bitkisi Balkanlar’a özgüdür, ancak şimdi Amerikalar da dâhil olmak üzere tüm dünyada yetişmektedir. Ortaçağ aspirini olarak da bilinen bu bitki geleneksel olarak migren sorunları, ateş, romatizma, artrit, diş ağrısı, sedef hastalığı, böcek ısırıkları, astım, karın ağrısı, baş ağrısı, infertilite, kulak çınlaması, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, menstrüel tedavi için kullanılmaktadır.
Bitkinin aktif bileşikleri şunlardır:
• Seskiterpen laktonlar (esas olarak partenolid, toplam seskiterpen laktonların % 85’i): partenolid iltihabı azaltır ve hatta kanserle savaşmaya yardımcı olabilir
• Antibakteriyel olan uçucu yağlar (kafur gibi)
• Antioksidan, antienflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip flavonoidler

Mekanizmalar
Partenolid ateşin ana aktif bileşiğidir ve yapraklarda bulunur.
Ateşböceği ve partenolid:
• Trombositler ve beyaz kan hücreleri tarafından serotonin salınımını azaltır ve serotonin reseptörlerini bloke eder. Migren atağı sırasında artan serotonin salınımı iltihaplanmaya ve sinirleri uyararak ağrıya neden olabilir.
• Fosfolipaz A ve prostaglandin oluşumunu engeller ve iltihabı azaltan kan pıhtılarını azaltır. Ek olarak, prostaglandinler ayrıca kan damarlarının genişlemesine (vazodilatasyon) neden olur, bu da migrene katkıda bulunmaktadır.
• NF-kB’yi (inflamasyonun ana düzenleyicisi) olan enflamatuar sitokinleri (TNF-alfa, IL-1beta , IL-2 , IL-4 , IL-6 , IL-1 7A, IFN-gama) ve habercileri (nitrik oksit ve PGE2) bloke eder.
• Muhtemelen oksidatif strese karşı koruyarak Nrf2/ARE aktivasyonunu artırır.
• p53 artış ve VEGF azaltma ile kanser hücrelerinde hücre ölümüne neden olabilir.

Gümüş Düğme Bitkisi Kullanımı Güvenli midir?
Çalışmalar, normal dozlarda alındığında ateşin genellikle güvenli olduğunu ve klinik çalışmalarda sadece hafif, geçici yan etkilere (esas olarak ağız ülseri ve bağırsakla ilişkili semptomlar) neden olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, aniden kesilirse yoksunluk benzeri semptomlara neden olabilir. Gümüş düğme bitkisi yutmanın ana potansiyel olumsuz etkileri şunlardır:
• Ağız yaraları
• Ağız uyuşması
• Mide ekşimesi
• Bulantı/kusma
• Gaz
• Şişkinlik
• Hazımsızlık
• İshal
• Kabızlık
• Kilo alımı
• Adet kanamasında artış
• Post Gümüş düğme bitkisi Sendromu: Gümüş düğme bitkisi’ten çekilme, kaslarda ve eklemlerde ağrı, ağrı ve sertliğe, sinirlilik ve yorgunluğa neden olabilir.
• Partenolid olarak dermatit cildi tahriş etmektedir.
Hamile ve emziren kadınlar ateşten kaçınmalıdır, çünkü prostaglandin sentetaz inhibitörleri (partenolid gibi) fetüslere ve yenidoğanlara zarar verebilir ve uterus kasılmalarını tetikleyebilir. Benzer şekilde, 2 yaşından küçük çocuklarda Gümüş düğme bitkisi yaş önerilmemektedir. Yakupotu ve diğer Compositae bitkilerine (papatyalar ve kadife çiçeği gibi) alerjisi olan kişiler de ateşe karşı alerjik olabilir. Kan inceltici olarak hareket edebileceğinden, kanama bozuklukları veya planlı cerrahi prosedürü olan kişilerin ateşten kaçınmaları önerilir.

İlaç Etkileşimleri
Gümüş düğme bitkisi, warfarin veya aspirin gibi diğer kan incelticileri ile birlikte alınmamalıdır, çünkü etkilerine katkıda bulunabilir ve kanama riskini artırabilir.

Takviyeler
Gümüş düğme bitkisi takviyeleri, katı klinik araştırmaların olmaması nedeniyle FDA tarafından tıbbi kullanım için onaylanmamıştır. Bu bitkinin takviyesini almadan önce uzman bir doktora danışılması tavsiye edilmektedir.

Dozaj
FDA tarafından herhangi bir durum için onaylanmadığından resmi bir doz yoktur. Kullanıcılar ve ek üreticileri deneme yanılma yöntemine dayalı gayri resmi dozlar belirlemişlerdir. Bu bitkinin, tamamlayıcı bir yaklaşım olarak faydalı olup olmadığını ve hangi dozun alınması gerektiği doktorla görüşülmesi gerekir. Gümüş düğme bitkisi takviyeleri taze, dondurularak kurutulmuş veya kurutulmuş olarak mevcuttur ve kapsül, tablet veya sıvı ekstrakt formlarında satın alınabilir. Klinik çalışmalarda kullanılanlar genellikle standart bir partenolid dozu içerir. Yapraklar kuru veya taze olarak alınabilir. Tipik erişkin dozu günde 2-3 yapraktır.
Migren için
• Ekstrakt genellikle 100-300 mg (% 0.2-0.4 parthenolide standartlaştırılmıştır), 4x/gün dozlarda alınır.
• CO2 ile ekstrakte edilen Gümüş düğme bitkisi vakalarda doz 16 haftaya kadar 6,25 mg 3x/gün’dür.
Enflamasyon için
• Enflamasyon için normal doz 60-120 damladır (1: 1 w/v sıvı özü veya 1: 5 w/v tentürü), 2x/gün’dür.
2 yaşın üzerindeki çocuklar için dozu ağırlıklarıyla orantılı olarak ayarlanabilir. Yetişkin dozları, ortalama 150 lbs (70 kg) ağırlığa dayanmaktadır. Bu nedenle 75 lb’lik bir çocuğun erişkin dozunun yarısına ihtiyacı olabilir.






  Alıntı
Alt 22.Ekim.2020, 15:45   #2
DurumuÇevrimdışı
Üye
olenekadar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye No: 111
Üyelik tarihi: 14.Eylül.2020
Şehir: 06 Ankara
Mesaj Sayısı: 32
Konu Sayısı: 0
Beğendikleri: 3
Alınan Beğeni: 0
FG Ticaret Sayısı: (0)
FG Ticaret Yüzdesi: (%)
Ruh Halim: none

Standart

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim

  Alıntı
 

Etiketler
bitkisi, düğme, gümüş

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Zerdeçal, Zerdeçal Nedir, Zerdeçal Bitkisi Hakkında Onurcan Bitki Dünyası 1 22.Ekim.2020 15:43